Η είσοδος για το Μουσείο της Ακρόπολης


Το διασημότερο μουσείο της Αθήνας και το πιο σύγχρονο της χώρας, το Μουσείο της Ακρόπολης άνοιξε τις πύλες του μόλις το 2009 και από τότε δέχεται περισσότερους από 10.000 επισκέπτες ημερησίως.

Ο σχεδιασμός του κτιρίου έγινε από τον Γαλλοελβετό αρχιτέκτονα Μπερνάρ Τσουμί, του οποίου έμπνευση αποτέλεσαν η καθαρότητα του ναού του Παρθενώνα και το φως της αρχαίας Ελλάδας.

Το μουσείο δομείται γύρω από έναν πυρήνα με τις ακριβείς διαστάσεις της ζωφόρου του Παρθενώνα, μέσα στον οποίο έχουν τοποθετηθεί οι χώροι υποστήριξης και γύρω του στο αίθριο, οι εκθεσιακοί χώροι του μουσείου. Στα 14.000 τετραγωνικά μέτρα που καταλαμβάνουν οι εκθεσιακοί χώροι του Μουσείου της Ακρόπολης μοιρασμένοι σε τέσσερα επίπεδα, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει περισσότερα από 4.000 αντικείμενα και αγάλματα που βρέθηκαν στις πλαγιές της Ακρόπολης και τα ιερά της.

Στο πρώτο επίπεδο του μουσείου παρουσιάζονται ευρήματα που των κλιτών της Ακρόπολης, δηλαδή των ιερών που υπήρχαν στις πλαγιές της, με πιο σημαντικά εκθέματα τα αναθήματα από τα ιερά της Πηγής, της Ουρανίας Αφροδίτης και του Έρωτα και τα γλυπτά από την Οικία του Πρόκλου, αλλά και άλλα αφιερώματα από το ιερό της Νύμφης, του Ασκληπιού και του Διονύσου.

Στο δεύτερο επίπεδο παρουσιάζονται αντικείμενα από τη μυκηναϊκή περίοδο έως και την κλασική, με σημαντικά αναθηματικά γλυπτά νησιώτικων εργαστηρίων, μνημειακά Αττικά έργα με επίκεντρο την Κόρη του Αντήνορα, Κόρες και άλλα πολύ σημαντικά έργα να εκτίθενται εδώ, ενώ η θέα των αγαλμάτων που στέκονται ελεύθερα στους χώρους δίνουν μία εκπληκτική αίσθηση στον επισκέπτη.

Στο ανώτατο επίπεδο του μουσείου βρίσκεται η Αίθουσα του Παρθενώνα, όπου εκτίθενται όλα τα σωζόμενα στην Αθήνα ευρήματα του μνημείου, ενώ στο κέντρο της αίθουσας παρουσιάζονται βίντεο σχετικά με την ιστορία και την κατασκευή του Παρθενώνα. Στους χώρους του μουσείου διατίθενται καφέ και εστιατόρια που προσφέρουν μία μοναδική θέα στο μνημείο του Παρθενώνα και στην πόλη, αλλά και πωλητήρια όπου πωλούνται αναμνηστικά είδη και βιβλία που σχετίζονται με την Ακρόπολη. Το Νοέμβριο του 2010 η Ένωση Δημοσιογράφων Τουριστικών Συντακτών Μεγάλης Βρετανίας το ανακήρυξε ως το "Καλύτερο Μουσείο του Κόσμου" και το "The Art Newspaper" το έχει κατατάξει στην 25η θέση ανάμεσα στα 100 πιο δημοφιλή μουσεία του κόσμου για το 2010.

Το εισιτήριο εισόδου κοστίζει 5 ευρώ και οι ημέρες και ώρες επισκέψεων είναι Τρίτη με Κυριακή 8 πμ έως 8μμ, ενώ τις Παρασκευές το μουσείο παραμένει ανοιχτό μέχρι τις 10 το βράδυ.

Ώρες λειτουργίας

1 Απριλίου – 31 Οκτωβρίου:
Δευτέρα: 8:00 π.μ. - 4:00 μ.μ. (Ώρα τελευταίας εισόδου: 3:30 μ.μ.)
Τρίτη έως Κυριακή: 8:00 π.μ. - 8:00 μ.μ. (Ώρα τελευταίας εισόδου: 7:30 μ.μ.)
Παρασκευή: 8:00 π.μ - 10:00 μ.μ. (Ώρα τελευταίας εισόδου: 9:30 μ.μ.)

1 Νοεμβρίου – 31 Μαρτίου:
Δευτέρα έως Πέμπτη: 9:00 π.μ. - 5:00 μ.μ. (Ώρα τελευταίας εισόδου: 4:30 μ.μ.)
Παρασκευή: 9:00 π.μ. - 10:00 μ.μ. (Ώρα τελευταίας εισόδου: 9:30 μ.μ.)
Σάββατο και Κυριακή: 9:00 π.μ. - 8:00 μ.μ. (Ώρα τελευταίας εισόδου: 7:30 μ.μ.)

Την Παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς (24 και 31 Δεκεμβρίου), το Μουσείο θα λειτουργήσει με μειωμένο ωράριο από τις 9 π.μ. έως τις 3 μ.μ.

Πρόσβαση: Το Μουσείο της Ακρόπολης βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την στάση μετρό "Ακρόπολη" που εξυπηρετείται από την κόκκινη γραμμή νούμερο 2.

Από το Blogger.
Hellya

Made with by Odd Themes

© 2013 Odd Themes, Inc. All rights reserved.