Tο botox


Το botox αποτελεί σήμερα μια από τις πιο δημοφιλείς θεραπείες αντιγήρανσης που χρησιμοποιούν μεγάλες αλλά και νεαρές γυναίκες που θέλουν να εξαφανίσουν τις ρυτίδες στο πρόσωπό τους. Παρά την οικονομική κρίση το botox συνεχίζει να κάνει θραύση στη χώρα μας, όπως ακριβώς δείχνουν τα στοιχεία των δυο τελευταίων χρόνων. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας “Nexus Medical”, που είναι επίσημος αντιπρόσωπος του botox στην Ελλάδα, το ποσοστό των θεραπειών έχει αυξηθεί κατά 15% σε σχέση με το 2009. Έτσι, στην εποχή της οικονομικής κρίσης και του ΔΝΤ, το botox είναι η πρώτη θεραπεία που δεν έχει πτώση και αξίζει τα λεφτά της.

Ακόμη, εκτός από το botox υπάρχουν και άλλες ενέσιμες θεραπείες όπως το υαλουρονικό οξύ, που έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστό τα τελευταία χρόνια.

Τι είναι το botox και το υαλουρονικό οξύ;

Η βουτολική τοξίνη ή botox (όπως είναι γνωστό) είναι μια φυσική επεξεργασμένη πρωτεΐνη, που σε πολύ μικρές δόσεις δρα στο μυ με αποτέλεσμα την αναστολή μετάδοσης νευρικού ερεθίσματος, ώστε ο μυς να μην κάνει συσπάσεις. Εφαρμόζεται και δρα τοπικά χωρίς να απορροφάται από τον οργανισμό. Μετά την πάροδο της θεραπείας οι ρυτίδες επανέρχονται στην προηγούμενη κατάστασή τους.

Το υαλουρονικό οξύ γίνεται στο εργαστήρι και είναι σαν μια βιολογική γέλη που γεμίζει της ρυτίδες του προσώπου. Το υαλουρονικό οξύ χρησιμοποιείται για να αποκαταστήσουμε τον όγκο σε περιοχές του προσώπου που έχουν χάσει τη φρεσκάδα τους με το πέρασμα του χρόνου όπως τα ζυγωματικά και τα χείλη. Έχει μεγαλύτερη διάρκεια από το botox, αλλά χρειάζεται προσοχή στη χορήγηση, η οποία πρέπει να γίνεται σιγά σιγά καθώς είναι δύσκολο να αφαιρεθεί.

Και οι δυο θεραπείες πάντως είναι μη καρκινογόνες. Δεν χρειάζονται χρόνο αποθεραπείας, ράμματα ή παραμονή στο νοσοκομείο. Αντιθέτως μετά τη θεραπεία μπορούμε να επιστρέψουμε στις καθημερινές μας δραστηριότητες. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι πρέπει να εφαρμόζονται από εξειδικευμένο γιατρό, κατόπιν συνεννόησης με τον ασθενή.

Πόσο χρόνο χρειάζεται για να εφαρμοστεί η θεραπεία και πόσο διαρκεί;

Και οι δυο θεραπείες χρειάζονται χρόνο για να εξηγήσουμε τι ακριβώς θα γίνει στον ασθενή. Πρέπει να ξέρει τι να περιμένει και σε ποιο βαθμό μπορούμε να επέμβουμε στις ρυτίδες του προσώπου, ανάλογα με την ηλικία του. Δεν πρέπει να ζητάμε υπερβολές και πρέπει πάντα να υπάρχει συνεννόηση γιατρού και ασθενή πριν ξεκινήσει η θεραπεία.

Το botox χρειάζεται 15 λεπτά για να εφαρμοστεί και διαρκεί 4 με 6 μήνες. Σκοπός του είναι να τεντώσει το δέρμα, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ρυτίδες του προσώπου. Ενώ το υαλουρονικό οξύ, χρειάζεται περίπου μισή ώρα και θέλει λίγο μεγαλύτερη προσοχή, καθώς “γεμίζει” τις ρυτίδες του προσώπου. Οι ενέσεις υαλουρονικού οξέως διαρκούν πάνω από έξι μήνες, συνήθως χρόνο και οι νέας γενιάς θεραπείες μπορούν να φθάσουν μέχρι τους 18 μήνες.

Από τι ηλικία μπορώ να κάνω botox και ενέσεις με υαλουρονικό οξύ;

Θεωρητικά μπορεί να γίνει από το 20ο έτος της ηλικίας κάποιου και πάνω. Συνήθως οι γυναίκες ξεκινούν μετά τα 30. Υπάρχουν περιπτώσεις όμως που μπορεί να γίνει και νωρίτερα. Μια 26χρονη για παράδειγμα με έντονο μεσόφρυο μπορεί να κάνει προληπτικά botox, να προλάβει τη ρυτίδα. Όσο πιο νωρίς ξεκινήσει τόσο πιο γρήγορα μπορεί να επουλωθεί μια ρυτίδα και να μην χρειάζεται συχνά η επανάληψη της θεραπείας. Έτσι μια κοπέλα που κάνει botox στα 25 της, μετά τα 30 μπορεί να κάνει μια φορά το χρόνο, αντί κάθε έξι μήνες.

Πόσες φορές μπορώ να κάνω τη θεραπεία;

Η θεραπεία μπορεί να γίνει άπειρες φορές, αρκεί να μην υπάρξει εθισμός και να μην γίνεται πολύ συχνά, ώστε να αποφύγουμε την περίπτωση να δημιουργηθούν αντισώματα στον οργανισμό. Γι' αυτό όσον αφορά κυρίως το υαλουρονικό οξύ, επιλέγουμε να χορηγούμε πολύ μικρές ποσότητες κάθε φορά, ούτως ώστε να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα και να μην δημιουργούνται αντισώματα στον οργανισμό.

Πονάει;

Το botox και η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ πονάει ελάχιστα. Το botox δρα στον μυ και όχι στην επιδερμίδα, οπότε δεν χρειάζεται αναισθησία. Το υαλουρονικό οξύ χρειάζεται τοπική αναισθησία. Ο πόνος όμως είναι ελάχιστος και προέρχεται μόνο από το τσίμπημα της βελόνας. Ακόμη, υπάρχει μικρή πιθανότητα να δημιουργηθούν μικρές κοκκινίλες και μελανιές αν σπάσει κάποιο μικρό αγγείο κατά την είσοδο της βελόνας στο μέτωπο. Αυτά όμως, επουλώνονται γρήγορα.

Αν δεν μου αρέσει το αποτέλεσμα μπορώ να το διορθώσω;

Στην περίπτωση του botox, το αποτέλεσμα μπορεί να βελτιωθεί μέσα στις επόμενες 3 εβδομάδες που ο ασθενής επιστρέφει στο γιατρό και έχει τη δυνατότητα να κάνει διορθωτικές ενέσεις. Αν ο ασθενείς δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος μπορεί να περιμένει απλώς να φύγει, εξάλλου δεν είναι μόνιμο, όπως ένα face lifting. Στη περίπτωση του υαλουρονικού οξέως, όμως, τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα. Το σλόγκαν που χρησιμοποιώ είναι “να βάλω μπορώ, να βγάλω δεν μπορώ”. Γι' αυτό το λόγο χορηγούμε στον ασθενή πολύ μικρές ποσότητες, ώστε το αποτέλεσμα που θα βγει να είναι το επιθυμητό.

Ποιοι δεν μπορούν να κάνουν botox;

Δεν μπορούν να κάνουν οι έγκυες, οι γυναίκες που βρίσκονται στην περίοδο της γαλουχίας, άτομα με προβλήματα μυών, που προσλαμβάνουν αντιβιοτικά και έχουν υπερευαισθησία στην αλβουμινη. Ακόμη, άτομα που έχουν ομοιοπάθειες, σκλύρυνση κατά πλάκας και γενικά έχουν λιγότερα λευκά αιμοσφαίρια από το φυσιολογικό. Καλό είναι πριν ξεκινήσει η διαδικασία, άτομα με χρόνιες ασθένειες να συμβουλευτούν τον παθολόγο τους.

Ποιες είναι οι παρενέργειες;

Οι παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν αυτές οι θεραπείες είναι μικρές, όπως πονοκέφαλος, μικρή ζάλη ή τοπική αλλεργιακή αντίδραση και συνήθως προέρχονται από τη διαδικασία και το τρύπημα με τη βελόνα.

Πιο σοβαρές παρενέργειες μπορεί να είναι η διπλώπια παράλυση, όπου δημιουργείται ασυμμετρία στα φρύδια, είτε πέφτει το ένα φρύδι, είτε σηκώνεται λίγο παραπάνω. Αυτό διορθώνεται με μικρές συμπληρωματικές ενέσεις από το γιατρό μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ή με τη χορήγηση ειδικών σταγόνων. Σε κάθε περίπτωση , όμως, ό,τι παρενέργεια και να υπάρξει μπορεί να διορθωθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο, αφού και οι δυο θεραπείες δεν είναι μόνιμες. Ακόμη, σημαντικό είναι ο ασθενής να έχει εμπιστοσύνη στο γιατρό του και να του πει το ιστορικό του, δεδομένου ότι υπάρχουν κανόνες στη χορήγηση και σε περίπτωση που κάποιος παίρνει φάρμακα, ο γιατρός πρέπει να το γνωρίζει για να αποφύγει τις παρενέργειες.

Πόσο κοστίζει;

Οι τιμές στο botox ξεκινούν από 250 και μπορούν να φθάσουν μέχρι 650 ευρώ, ενώ, η θεραπεία με το υαλουρονικό οξύ που διαρκεί παραπάνω ξεκινά από 300 ευρώ και μπορεί να φθάσει μέχρι τα 800 ευρώ.

Πηγή: Tlife
Από το Blogger.
Hellya

Made with by Odd Themes

© 2013 Odd Themes, Inc. All rights reserved.