Η λειτουργία ενός ηλεκτρικού καλοριφέρ


Σκέψου πριν αγοράσεις. Και υπολόγισε σωστά. Ο κίνδυνος να βρεθείς αντιμέτωπος με έναν εξαιρετικά φουσκωμένο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος είναι κάτι παραπάνω από ορατός. Είναι κατανοητό ότι δεν μπορείς να αγοράσεις πετρέλαιο θέρμανσης ακόμη και αν η τιμή του διαμορφώνεται περίπου στα περυσινά επίπεδα εφόσον βέβαια συνυπολογιστεί και το επίδομα. Όμως το να επιλέγεις να θερμάνεις τον χώρο σου με ένα καλοριφέρ που καταναλώνει δύο και τρεις χιλιάδες watt ανά ώρα, μπορεί να αποδειχτεί καταστροφικό. Το ρολόι της ΔΕΗ δεν είναι μέσα στο διαμέρισμα και οι περισσότεροι δεν το κοιτάζουν καν. Όμως κάποια στιγμή έρχεται η ώρα του εκκαθαριστικού λογαριασμού. Και η εμπειρία δεν θα είναι καθόλου ευχάριστη.

Εντός των ημερών, αναμένεται η ΔΕΗ να ανακοινώσει τα νέα τιμολόγια. Προς το παρόν, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ανατιμήσεις, οι οποίες θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2013, θα φτάνουν στα επίπεδα του 10-11% αλλά θα έρθουν σε τρεις δόσεις (Ιανουάριο, Μάιο και Ιούλιο). Άρα, στους υπολογισμούς που ακολουθούν θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα τελικά ποσά θα είναι υψηλότερα τουλάχιστον κατά ένα 10%.

Ένα ηλεκτρικό καλοριφέρ, για να λειτουργήσει και να ζεστάνει έναν χώρο όχι μεγαλύτερο από 15-20 τετραγωνικά, μπορεί να καταναλώνει ακόμη και 2500 Watt. Αν λοιπόν αυτό το καλοριφέρ το κρατάμε σε λειτουργία για τέσσερις ώρες την ημέρα, τότε συνολικά καταναλώνουμε 10.000 Watt ανά ώρα ή πιο απλά 10 κιλοβατώρες. Μέσα σε έναν μήνα, έχουμε καταναλώνει 300 κιλοβατώρες και στο 4μηνο, προκύπτουν 1200 κιλοβατώρες. Πόσο κάνει μια κιλοβατώρα; Εξαρτάται από τη συνολική κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος είναι η απάντηση.

  • Αν καταναλώνετε έως 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο, πληρώνετε προς 0,05625 την κάθε κιλοβατώρα.
  • Αν καταναλώνετε από 801 έως 1000 κιλοβατώρες το τετράμηνο πληρώνετε προς 0,0785 ευρώ την κάθε κιλοβατώρα. Δηλαδή, αν καταναλώνετε 799 κιλοβατώρες το τετράμηνο, πληρώνετε 96,5 ευρώ (για μονοφασική παροχή) και αν καταναλώνετε 801 κιλοβατώρες πληρώνετε 117 ευρώ.
  • Αν καταναλώνετε από 1001 έως 2000 κιλοβατώρες, το σύνολο της κατανάλωσης σας χρεώνεται με 0,0815 ευρώ ενώ
  • Αν καταναλώνετε από 2000 κιλοβατώρες και πάνω, πληρώνετε την κάθε κιλοβατώρα προς 0,0915 ευρώ.

Τι προκύπτει; Ότι η χρήση του καλοριφέρ, θα σας αλλάξει κλιμάκιο οπωσδήποτε διότι η κατανάλωσή του είναι πολύ μεγάλη. Στη χειρότερη περίπτωση (που είναι η συνολική κατανάλωση να υπερβεί τα 2000 KWh, κάτι πολύ πιθανό δεδομένου ότι μόνο το καλοριφέρ καταναλώνει 1200 κιλοβάτ) η θέρμανση για το ένα και μόνο δωμάτιο θα κοστίζει 110 ευρώ. Αυτή δεν είναι η τελική επιβάρυνση καθώς η πρόσθετη κατανάλωση επηρεάζει και άλλες χρεώσεις. Έστω ότι η φυσιολογική κατανάλωση ενός νοικοκυριού είναι 1400 κιλοβατώρες. Αποφασίζει να λειτουργήσει το ηλεκτρικό καλοριφέρ και η κατανάλωση εκτοξεύεται στις 2600 κιλοβατώρες. Αυτομάτως, ο λογαριασμός ανεβαίνει από τα 204 ευρώ στα 501 ευρώ (το τετράμηνο)

Πηγή: imoney
Από το Blogger.
Hellya

Made with by Odd Themes

© 2013 Odd Themes, Inc. All rights reserved.