Η αποτρίχωση με Laser


Μια από τις πλέον δημοφιλείς θεραπείες στον τομέα της Αισθητικής Ιατρικής αποτελεί η αποτρίχωση με τη χρήση LASER. Πρόκειται για μια θεραπεία η οποία έρχεται να προτείνει την οριστική αντιμετώπιση στο πρόβλημα της ανεπιθύμητης τριχοφυίας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που μας προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.

Ποια γυναίκα δεν ονειρεύεται να απαλλαγεί μόνιμα από τη χρονοβόρα, άχαρη και επώδυνη πολλές φορές διαδικασία της αποτρίχωσης και να απολαμβάνει μια όμορφη και λεία επιδερμίδα χωρίς την ανεπιθύμητη και αντιαισθητική τριχοφυΐα. Αντίστοιχα ποιός άντρας που ταλαιπωρείται με υπερβολική τριχοφυία στην πλάτη ή το θώρακα δεν θα ήθελε να απαλλαγεί μόνιμα απ’ αυτή την εικόνα;

Οι παραδοσιακές μέθοδοι αποτρίχωσης όπως κερί, ξυραφάκι, ηλεκτρόλυση με βελόνα κλπ, αποδεικνύονται αναποτελεσματικές όσoν αφορά την εξάλειψη του προβλήματος και πολλές φορές συνοδεύονται από ανεπιθύμητες παρενέργειες (θυλακίτιδες, εγκαύματα, πόνος κλπ). Τα αποτελέσματα είναι βραχυπρόθεσμα, απαιτούνται πολύ συχνές επαναλήψεις και πάνω απ’ όλα σε καμία περίπτωση η λύση που προσφέρεται δεν είναι μόνιμη.

Στις μοντέρνες θεραπείες αποτρίχωσης ανήκει η θεραπεία με LASER και η Φωτόλυση. Και οι δύο θεραπείες είναι σύγχρονες λύσεις στο πρόβλημα και ανήκουν στη λεγόμενη “θεραπεία του φωτός”.

Για να κατανοήσουμε τον τρόπο δράσης αυτών των θεραπειών πρέπει πρώτα από όλα να ξεκαθαρίσουμε ότι το LASER δεν έχει καμία σχέση και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συγχέεται με τη Φωτόλυση. Πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικές θεραπείες τόσο σαν φιλοσοφία εφαρμογής όσο και σαν αποτέλεσμα.

Η θεραπεία της ανεπιθύμητης τριχοφυίας με τη χρήση της τεχνολογίας των LASER αποτελεί την πλέον σύγχρονη και ολοκληρωμένη πρόταση για την οριστική λύση του προβλήματος.Εξελιγμένα συστήματα LASER έρχονται να προσφέρουν μοναδική απάντηση στο πρόβλημα της μόνιμης μείωσης της υπερβολικής τριχοφυίας, με απόλυτη ασφάλεια και πραγματικά χαμηλό, συγκριτικά με άλλες θεραπείες, κόστος.

Όμως τι ακριβώς είναι η τεχνολογία των LASERS;

LASER(Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) ουσιαστικά σημαίνει ενισχυμένο φως. Φως το οποίο είναι σταθερό, μονοχρωματικό με συγκεκριμένο μήκος κύματος, ορατό ή αόρατο. Αυτό το μονοχρωματικό φως εκπέμπεται από έναν ειδικό μηχανισμό που βρίσκεται στην καρδιά κάθε συστήματος LASER, ο οποίος καθορίζει και το χρώμα του φωτός που παράγεται.Όταν ο μηχανισμός διεγείρεται παράγει μια δέσμη φωτός η οποία στη συνέχεια εκπέμπεται ελεγχόμενα από τη συσκευή μέσα από μια πολύ λεπτή οπτική ίνα. Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του φωτός καθορίζεται και η εφαρμογή του LASER. Στην ουσία δηλαδή υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη LASER. Το κάθε ένα από αυτά παράγει διαφορετικό φως από τα υπόλοιπα και γι΄ αυτό έχει και διαφορετική χρήση.

Πόσα είδη LASER υπάρχουν σήμερα για τη θεραπεία της ανεπιθύμητης τριχοφυίας;

Tα συστήματα LASER που διατίθενται κατ΄εξοχήν σήμερα για αποτρίχωση είναι τα εξής :
-Alexandrite LASER 755 nm, (Aλεξανδρίτης)
-Diode LASER 800-810nm, (Δυοδικό)
-Nd:YAG laser 1064nm
-Ruby LASER 694nm

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των διαφόρων LASERS, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Ευρωπαικής Δερματολογικής εταιρείας (JEADV Jan 2006 vol 20 NoI, p.9-19), ανέδειξε ότι τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα έχει το LASER Αλεξανδρίτη και το Δυοδικό LASER.

Δεδομένου ότι το LASER Αλεξανδρίτη έχει πάρει έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA approval) για τη μόνιμη μείωση της ανεπιθύμητης τριχοφυίας, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια πιο ενδελεχή αναφορά στη θεραπεία της υπερτρίχωσης με τη χρήση αυτού του τύπου LASER.

Με ποιο μηχανισμό γίνεται η καταστροφή της τρίχας με τη χρήση του LASER Αλεξανδρίτη;

Το LASER Αλεξανδρίτη, μέσω της διέγερσης ενός κρυστάλλου, παράγει φως το οποίο στοχεύει τη μελανίνη των κυττάρων του θυλάκου της τρίχας. Η μελανίνη είναι μια σκουρόχρωμη χρωστική η οποία παράγεται από τα μελανινοκύτταρα του δέρματος και σε αυτήν οφείλεται το χρώμα του δέρματος καθώς και το χρώμα που έχουν τα μαλλιά.

Όταν το φως του LASER προσπίπτει σε κύτταρα που περιέχουν μελανίνη, απορροφάται πλήρως από αυτή τη χρωστική με αποτέλεσμα τα κύτταρα να καταστρέφονται με τη διαδικασία της εξάχνωσης. Συγκεκριμένα λοιπόν όταν το φως του LASER πέφτει σε σκουρόχρωμες ή μαύρες τρίχες, τότε απορροφάται από τη μελανίνη των κυττάρων των τριχών με αποτέλεσμα να καταστρέφεται το στέλεχος αλλά κυρίως ο θύλακος των τριχών δεδομένου ότι εκεί τα μελανινοκύτταρα παρουσιάζουν τη μεγαλύτερή τους συγκέντρωση.

Ο θύλακος της τρίχας είναι στην ουσία η μήτρα από την οποία γεννάται η τρίχα και άρα η καταστροφή του θυλάκου της τρίχας έχει σαν αποτέλεσμα τη σταδιακή εξασθένιση της τριχοφυΐας και προοδευτικά οδηγεί στην οριστική εξάλειψη αυτής. Το συγκεκριμένο φαινόμενο ονομάζεται “Eκλεκτική Φωτοθερμόλυση” και είναι η βάση της τεχνολογίας των LASER αποτρίχωσης.

Το LASER Αλεξανδρίτη εφαρμόζεται σε όλους τους τύπους δέρματος;

Το LASER Αλεξανδρίτη είναι μια εξαιρετικά ασφαλής επιλογή σε ανοιχτού χρώματος δέρμα, δεδομένου ότι το φως του LASER δεν απορροφάται από επιφάνειες που δεν έχουν μελανίνη. Στις μεσογειακές χώρες με το “σταρένιο” δέρμα, το LASER αυτό, με την κατάλληλη επιλογή των παραμέτρων θεραπείας, αποτελεί μια πολύ καλή και αποτελεσματική λύση.

Το LASER Αλεξανδρίτη δεν αποτελεί καλή λύση στους νέγρους και στις σκουρόχρωμες φυλές γενικότερα, καθώς και στο πρόσφατα μαυρισμένο δέρμα. Μαύρο δέρμα ή πρόσφατα μαυρισμένο δέρμα σημαίνει μεγάλη συγκέντρωση μελανίνης, κάτι που με την εφαρμογή του LASER θα έχει σαν αποτέλεσμα την απορρόφηση της φωτεινής ενέργειας από τα μελανινοκύτταρα, με άμεσο επακόλουθο την πρόκληση εγκαύματος και συνοδό αποχρωματισμό ή υπερμελάχρωση μετεπεμβατικά.

Στη νέγρικη φυλή ή σε πρόσφατα μαυρισμένο δέρμα το LASER εκλογής από πλευράς ασφάλειας, αν και όχι τόσο αποτελεσματικό, είναι το Nd:YAG laser 1064nm.

Το LASER Αλεξανδρίτη είναι αποτελεσματικό και σε λευκές ή ξανθές τρίχες;

Ο συγκεκριμένος τύπος LASER έχει την μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση τριχοφυίας που περιλαμβάνει μαύρες ή σκουρόχρωμες τρίχες, σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος.

Δεδομένου ότι η φιλοσοφία του LASER στηρίζεται στην απορρόφηση του φωτός από τη μελανίνη, αν σε κάποια περιοχή του σώματος υπάρχουν λευκές ή ξανθές τρίχες, δηλαδή τρίχες χωρίς μελανίνη τότε η εφαρμογή του LASER Aλεξανδρίτη δεν έχει καμία θεραπευτική δράση.

Σήμερα δεν υπάρχει κάποιος τύπος LASER που να ειδικεύεται αποκλειστικά σε λευκές ή ξανθές τρίχες. Σε αυτές τις περιπτώσεις απευθυνόμαστε σε λύσεις τύπου ηλεκτρόλυσης.

Τι πρέπει να περιμένει ο ασθενής κατά τη διάρκεια της θεραπείας;

Κατ΄αρχήν φοράμε πάντοτε γυαλιά ασφαλείας για να προστατεύσουμε τα μάτια μας από το φως του LASER.

Σε κάθε εφαρμογή ο γιατρός καθοδηγεί τη δέσμη του φωτός στις περιοχές θεραπείας με ένα μικρό σύστημα μετάδοσης, μια ειδική κεφαλή (hand piece) από την οποία εκπέμπεται το LASER.

Μέσω αυτής της κεφαλής, η δέσμη του φωτός του LASER , εκλύεται σε μια περιοχή του δέρματος και καταστρέφει πολλές τρίχες ταυτόχρονα και όχι κάθε μεμονωμένη τρίχα ξεχωριστά.

Πονάει η θεραπεία με LASER Aλεξανδρίτη;

Πριν και μετά από κάθε παλμό LASER συνήθως εκλύεται ένας σύντομος παλμός ψύξης με ψεκασμό στην υπό θεραπεία περιοχή, μέσω ενός ειδικού ψυκτικού μηχανισμού.

Με τη χρήση του ψυκτικού η αίσθηση του πόνου μειώνεται πραγματικά στο ελάχιστο.

Πιο ευαίσθητες περιοχές όπως αυτή στο μουστάκι, τα φρύδια ή το μπικίνι οι οποίες θεωρητικά είναι και πιο επώδυνες, αντιμετωπίζονται με τη χρήση αναισθητικής αλοιφής (τύπου EMLA), οπότε η διαδικασία της αποτρίχωσης γίνεται εντελώς ανώδυνη.

Γυναίκες οι οποίες έκαναν στο παρελθόν αποτρίχωση με βελόνα, θεωρούν την αποτρίχωση με LASER ουσιαστικά ανώδυνη.

Αυτό συμβαίνει γιατί ο πόνος στο LASER είναι μικρός και υποκειμενικός δεδομένου ότι το LASER είναι φως που απορροφάται εκλεκτικά από το θύλακο της τρίχας ενώ ο πόνος με την ηλεκτρόλυση είναι μεγάλος και πραγματικός γιατί οφείλεται σε ηλεκτρικό ρεύμα που καίει την κάθε τρίχα ξεχωριστά.

Θα πρέπει να είναι ξυρισμένη η περιοχή που θα κάνουμε LASER;

Η δέσμη του φωτός του LASER για να είναι αποτελεσματική, θα πρέπει να προκαλέσει καταστροφή στο βολβό, στη ρίζα της τρίχας, δηλαδή στο τμήμα της τρίχας που βρίσκεται κάτω από την επιδερμίδα και δεν φαίνεται.

Στην ουσία δηλαδή το LASER, δεν “βλέπει” και δεν έχει ανάγκη να “βλέπει” το ορατό τμήμα της τρίχας, αυτό που προβάλει πάνω από το δέρμα. Δρά κατευθείαν στο θύλακο της τρίχας μέσα στο δέρμα, εκεί που γεννιέται δηλαδή η τρίχα, αφήνοντας ανέπαφη την επιφάνεια του δέρματος.

Αυτό που κάνουμε συνήθως, είναι απλά να μειώνουμε το μήκος της τρίχας ώστε να προβάλει κατά 1-2 mm πάνω από το δέρμα και όχι να ξυρίζουμε την υπό θεραπεία περιοχή. Αυτό συμβαίνει κατεξοχήν μόνο κατά την πρώτη συνεδρία, δεδομένου ότι κατά τις συνεδρίες που θα ακολουθήσουν, αν αυτές γίνουν την 4η ή 5η το πολύ εβδομάδα, οι τρίχες δεν θα έχουν προλάβει να ξαναβγούν.

Πόσες συνεδρίες θα χρειαστούν και πόσο διαρκεί κάθε συνεδρία;

Σε κάθε σώμα διακρίνουμε δύο ζώνες τριχοφυίας: τις ορμονοεξαρτώμενες και τις μή ορμονοεξαρτώμενες ζώνες. Για παράδειγμα το πρόσωπο, το μουστάκι και η οσφύ αποτελούν ορμονοεξαρτώμενες ζώνες. Οι μασχάλες, το μπικίνι, τα χέρια, οι κνήμες , οι θηλές στο στήθος, τα φρύδια είναι μη ορμονοεξαρτώμενες ζώνες.

Η εφαρμογή του LASER στις ορμονοεξαρτώμενες περιοχές , απαιτεί συχνές επαναλήψεις λόγω του διαρκούς “βομβαρδισμού” που ασκούν οι ορμόνες στο θύλακο των τριχών.

Συγκεκριμένα μπορεί να χρειαστούν 10 με 16 συνεδρίες με μεσοδιάστημα ενός μηνός για να επιτύχουμε μόνιμη μείωση της τριχοφυίας σε ποσοστό 70-90% στις ορμονοεξαρτώμενες ζώνες ενώ για τις μη ορμονοεξαρτώμενες απαιτούνται 6 με 8 συνεδρίες σε μηνιαία βάση , για τα ίδια ποσοστά μείωσης της τριχοφυίας. O χρόνος εφαρμογής κυμαίνεται από ελάχιστα λεπτά ως το πολύ μια ώρα, ανάλογα με την περιοχή.

Κάθε πότε θα πρέπει να επαναλαμβάνεται η συνεδρία του LASER;

Σε κάθε τρίχα διακρίνουμε κατά τη διάρκεια της ζωής της τρείς φάσεις: αναγενή, τελογενή και καταγενή. Κατά την αναγενή φάση η οποία διαρκεί περίπου 3 με 5 εβδομάδες, ανάλογα με την περιοχή του σώματος, η τρίχα αναγεννάται και αναδύεται από τον τριχικό θύλακο.

Σε αυτή τη φάση η συγκέντρωση των μελανινοκυττάρων στη βάση του θυλάκου της τρίχας είναι η μέγιστη δυνατή οπότε η εφαρμογή του LASER κάθε 4 με 5 εβδομάδες συνοδεύεται και με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα. Αυτό συμβαίνει γιατί λόγω της μεγάλης πυκνότητας σε μελανινοκύτταρα κατά την αναγενή φάση, έχουμε τη μέγιστη απορρόφηση του φωτός του Laser από το θύλακο με αποτέλεσμα να προκαλείται η μέγιστη δυνατή καταστροφή των τριχών.

Στην ουσία δηλαδή η θεραπεία πρέπει να επαναλαμβάνεται μία φορά το μήνα ή το αργότερο στις 40 ημέρες περίπου. Στο μεσοδιάστημα μεταξύ των εφαρμογών, συνήθως δεν προλαβαίνουν να αναπτυχθούν καθόλου τρίχες στην υπό θεραπεία περιοχή.

Είναι ασφαλής η αποτρίχωση με LASER; Yπάρχουν κάποιες παρενέργειες μετά;

Η αποτρίχωση με LASER προσφέρει οριστική, ασφαλή και γρήγορη λύση. Επειδή πρόκειται απλά για ενισχυμένο μονοχρωματικό φως μπορεί να εφαρμοστεί ήδη από την πρώιμη εφηβική ηλικία και σε όλες τις περιοχές του σώματος όπως για παράδειγμα σε μουστάκι, πηγούνι, παρειές, φρύδια, μασχάλες, μπικίνι, στήθος, πλάτη, χέρια, μηρούς, κνήμες. Πρόκειται για μια αποτελεσματική θεραπεία μου μπορεί να εφαρμοστεί στην κυριολεξία παντού όπου εντοπίζεται ανεπιθύμητη τριχοφυία.

Συγκεκριμένα είναι ασφαλέστερο να κάνουμε LASER στις μασχάλες ή το μπικίνι από το να ξυρίζουμε αυτές τις περιοχές γιατί με λίγες μόνο επαναλήψεις απαλασσόμαστε μόνιμα από την ενοχλητική τριχοφυία. Το βάθος δυείσδυσης του LASER είναι εστιασμένο σε μερικά μόνο χιλιοστά οπότε δεν επειρεάζονται καθόλου οι υποκείμενοι λεμφαδένες.

Συμπερασματικά δηλαδή το επαναλαμβανόμενο, “χρόνιο” ξύρισμα στη μασχάλη ή το μπικίνι και οι τραυματισμοί που γίνονται στην περιοχή, είναι περισσότερο επικίνδυνα για τη δημιουργία φλεγμονών στους λεμφαδένες από ότι το φως του LASER το οποίο θα δώσει μόνιμο και οριστικό αποτέλεσμα μέσα σε περίπου έξι με οκτώ επαναλήψεις.

Μετά από κάθε εφαρμογή LASER είναι δυνατό να εμφανιστεί μια ήπια ερυθρότητα, ελαφρύς κνησμός ή ένα πολύ μικρό οίδημα στην θεραπευμένη περιοχή που συνήθως όμως διαρκούν μερικά λεπτά ή το πολύ λίγες ώρες. Μόνιμες παρενέργειες όπως υπέρχρωση, αποχρωματισμός ή σημάδια, είναι εξαιρετικά σπάνιες, αφού τα περισσότερα συστήματα έχουν αποτελεσματικούς μηχανισμούς ψύξης.

Τι πρέπει να προσέχει ο ασθενής πριν και μετά την εφαρμογή του LASER;

Πριν από την θεραπεία με LASER πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγεται η έκθεση σε έντονη ηλιακή ακτινοβολία καθώς και σε διάφορους τεχνητούς τρόπους μαυρίσματος της επιδερμίδας (π.χ. Solarium). Μετά από τη θεραπεία με LASER, πρέπει επίσης να αποτραπεί, όσο είναι δυνατόν, η έκθεση στον ήλιο και εάν αυτό είναι αναπόφευκτο τελικά, πρέπει να χρησιμοποιείται αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF 30 ή υψηλότερο.

Στις αμέσως πρώτες ημέρες μετά τη θεραπεία, δεν πρέπει να τρίβουμε ούτε να ξεπλένουμε τις υπό θεραπεία περιοχές, με προιόντα απολέπισης δέρματος.

Θα μπορούσαμε να πετύχουμε το ίδιο αποτέλεσμα στην αποτρίχωση αν αντί για LASER κάναμε Φωτόλυση;

Τα μηχανήματα φωτόλυσης σίγουρα έχουν θέση στη θεραπεία της αποτρίχωσης, πρόκειται όμως για σαφώς πιο “πρωτόγονες” μορφές θεραπείας σε σχέση με την επαναστατική τεχνολογία των LASER.

Συγκεκριμένα η φωτόλυση είναι μια μορφή αποτρίχωσης που η τεχνολογία της στηρίζεται στο φαινόμενο του έντονου παλμικού φωτός. Διαφέρει τελείως από την τεχνολογία των LASER γιατί το φως στη φωτόλυση είναι πολυχρωματικό.Ακριβώς γι’ αυτό, επειδή δηλαδή τα μηχανήματα φωτόλυσης, δεν μπορούν να εκπέμψουν φως με το σταθερό και μοναδικό χρώμα του LASER, έχουν λιγότερο επιλεκτική δράση στην τρίχα και άρα πολύ μικρότερη αποτελεσματικότητα και δυστυχώς μικρότερη ασφάλεια.

Θεραπείες με χρήση φωτόλυσης εφαρμόζονται κατά κόρον σε μη Iατρικά Kέντρα αδυνατίσματος και αισθητικής, συνήθως από αισθητικούς και γενικά μη Ιατρούς δεδομένου ότι δεν απαιτείται ειδική άδεια λειτουργίας. Tα αποτελέσματα της φωτόλυσης είναι αρκετά ικανοποιητικά, δεδομένου ότι βελτιώνονται οι περιοχές της ανεπιθύμητης τριχοφυίας, συνήθως όμως χωρίς να δίνεται οριστική και μόνιμη λύση.

Σε αντίθεση με τη φωτόλυση, δικαίωμα για χρήση LASER έχουν μόνο Ιατρικά Κέντρα, κατεξοχήν Πλαστικής Χειρουργικής και Δερματολογίας, δεδομένου ότι η εφαρμογή της τεχνολογίας των LASER δεν είναι τόσο απλή υπόθεση και απαιτεί συγκεκριμένη κατάρτιση και εξειδίκευση από το Ιατρικό προσωπικό.

Η διαρκής εξέλιξη και η αναβάθμιση των μηχανημάτων LΑSER τα τελευταία χρόνια προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα στη θεραπεία της ανεπιθύμητης τριχοφυίας “τα οποία πέρα από το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα ασφαλή, τείνουν να είναι ριζικά και μόνιμα”.

Μπορούν και οι άντρες να κάνουν αποτρίχωση με Laser; Αν ναι, ποιές είναι οι πιο συχνές περιοχές εφαρμογής;

Ένα από τα βασικά προβλήματα των αντρών είναι ο δασυτριχισμός δηλαδή περιοχές με τρίχες στην πλάτη, τους ώμους και τον αυχένα. Πρόκειται στην ουσία για την παρουσία ανεπιθύμητης τριχοφυίας σε εμφανή σημεία του κορμού, η οποία ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες καλύπτει τη μυική γράμμωση του σώματος προσδίδοντάς του μια αντιαισθητική πολλές φορές εικόνα.

Η αποτρίχωση με LASER Αλεξανδρίτη αποτελλεί μοναδική θεραπεία για την απομάκρυνση της ενοχλητικής τριχοφυίας για τους άντρες καθώς μπορεί να τους απαλλάξει με απόλυτη ασφάλεια, οριστικά, γρήγορα και σχετικά ανώδυνα από τις αντιαισθητικές τρίχες.

Πέρα από την αποτρίχωση πλάτης ή την αποτρίχωση στους ώμους και στον αυχένα, πολύ συχνά κάνουμε με το LASER Αλεξανδρίτη αποτρίχωση στήθους και μέσης (οσφύος) καθώς και αποτρίχωση χεριών.

Νεαροί άντρες οι οποίοι φροντίζουν το σώμα τους ή πολύ συχνά άντρες που ασχολούνται με το Bodybuilding και θέλουν μια τέλεια εικόνα του εαυτού τους εκτός από αποτρίχωση πλάτης ,αυχένα, χεριών και στήθους κάνουν και αποτρίχωση σε πόδια και κοιλιά, ούτως ώστε να διαγράφονται απόλυτα οι μύες τους όταν κατεβαίνουν σε αγώνες.

H αποτρίχωση με LASER είναι μια ριζική θεραπεία. Μήπως όμως είναι και μια ακριβή θεραπεία;

Πόσο κοστίζει τελικά η αποτρίχωση με LASER;

Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς στο παρελθόν, πριν από πέντε-δέκα χρόνια περίπου, πως “η αποτρίχωση με LASER αποτελλεί μια λύση πολυτελείας”. Ευτυχώς δεν ισχύει το ίδιο σήμερα.

Η αποτρίχωση με LASER Aλεξανδρίτη είναι μια απόλυτα ασφαλής, γρήγορη και αποτελεσματική θεραπεία με εξαιρετικά προσιτό κόστος.

Δεδομένου ότι έχουν ανακαλυφθεί καινούρια, πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά LASER και δεδομένων των σύγχρονων οικονομικών συνθηκών μπορούμε να πούμε ότι σήμερα το κόστος των θεραπειών αποτρίχωσης με LASER είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Πέρα από τη μονιμότητα των αποτελεσμάτων που προσφέρει η τεχνολογία των LASERS, αυτός είναι ένας επιπρόσθετος λόγος που η αποτρίχωση με LASER αποτελλεί μια από τις δημοφιλέστερες θεραπείες στα Ιατρεία Πλαστικής Χειρουργικής.

Ενδεικτικά μπορούμε να παραθέσουμε το κόστος κάποιων θεραπειών αποτρίχωσης με το LASER Αλεξανδρίτη :

Άνω χείλος - πηγούνι - φρύδια           :     από    30 - 60        Ευρώ
Παρειές (φαβορίτες)                            :     από    30 - 50        Ευρώ                                 
Όλο το πρόσωπο-λαιμός(Full Face)   :     από    70 - 100      Eυρώ
Μασχάλες                                             :      από   70 - 90        Eυρώ
Μπικίνι (γραμμή)                                  :      από   70 - 80        Ευρώ
Μπικίνι (όλο εμπρός)                           :      από   90 - 100      Ευρώ
Μπικίνι (όλο μέχρι πίσω)                     :        από  100 - 130     Ευρώ
Γραμμή κοιλιάς                                   :        από    40 - 70        Eυρώ
Χέρια                                                    :        από    120 - 180    Ευρώ
Πόδια                                                    :        από    170 - 340    Eυρώ
Αυτιά- Μασόφρυο (Άντρες)              :        από     20 - 30        Ευρώ
Ώμοι (Άντρες)                                    :        από     50 -100       Ευρώ
Πλάτη (Άντρες)                                  :        από     100 - 150    Eυρώ
Μέση- οσφύ (Άντρες)                        :        από     100 - 150    Ευρώ
Στήθος (Άντρες)                                :         από    100 - 200    Ευρώ
Κοιλιά   (Άντρες)                                :        από     100 - 200    Ευρώ

Στο Κέντρο μας η κάθε περίπτωση εξατομικεύεται. Ανάλογα με τον τύπο του δέρματος, τη δομή της τρίχας και την περίοδο του έτους (έχει να κάνει με την ηλιοφάνεια) ο Δρ. Κουτσούρης επιλέγει και ρυθμίζει τις παραμέτρους της θεραπείας (τη συχνότητα, τη διάρκεια παλμού,την ενέργεια, την ένταση της ψύξης, τη διάμετρο της δέσμης του laser,κλπ) έτσι ώστε η εφαρμογή να γίνεται με απόλυτα ελεγχόμενο, ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Μιχάλης Κουτσούρης, πλαστικός χειρουργός
Από το Blogger.
Hellya

Made with by Odd Themes

© 2013 Odd Themes, Inc. All rights reserved.